latinica  ћирилица
06/03/2015 |  11:45 | Аутор: РТС

Србија- Укинут црвени метеоаларм

На скоро читавој територији Србије забиљежене су обилне падавине, али нису изазвале озбиљније посљедице.
РТС- printscreen - Фото: РТС
РТС- printscreenФото: РТС

Јутрос је повољнија ситуација и јужно од Београда није више на снази црвени, него наранџасти метеоаларм.

У Златиборском округу без струје је 30.000 потрошача, највише у Пријепољу и Бајиној Башти. 

- Упркос обилним падавинама и порасту водостаја, нема разлога за панику. Нема опуштања, у потпуној смо мобилности и будности - каже начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

- Посебно апелујем на житеље Обреновца. Терен смо обишли, снимали из ваздуха и нема мјеста паници. Ова ситауције се не можће поредити са мајском - рекао је Марић.

Додао је, да је ноћас највише био угрожен шабачки крај, те да је 27 особа евакуисано из Коцељеве.

Због снијега који је оптеретио жице далековода у општини Горњи Милановац у прекиду је снабдијевање струјом у више насеља. У околини Шапца су се излили бујични токови у десетак села и угрозили домаћинства и пољопривредно земљиште.

У сливу Западне Мораве проглашена је ванредна одбрана од поплава, док су за пробијање редовних граница одбране спремни и у Ваљеву. На дијелу Тамнаве уведена је ванредна ситуација. Сава је у порасту, али не пријети изливање.

Најкритичније у Горњој Врањској код Шапца, гдје су се излиле двије ријечице и поплавиле десет домаћинстава. Евакуисано је тридесет особа и смјештено у сеоски дом. 

Оштећена контактна мрежа на жељезници 

Функционисање жељезничког саобраћаја на барској прузи изузетно је отежано, јер су ноћас велике сњежне падавине на неколико мјеста оштетиле контактну мрежу. Због тога је и воз из Бара каснио шест сати, наводе из Жељезница Србије. Контактна мреже оштећена је и на нишкој прузи па је саобраћај преусмјерен преко Мале Крсне.

Због снијега у ужичком крају обустављен је саобраћај за теретна возила преко Златибора, Кадињаче и у другим вишим предјелима. 

Због грања и дрвећа који су због влажног снијега пали на коловоз, у прекиду су саобраћајнице Александровац - Митрово Поље и Брус-Витково. Возила се преусмеравају на алтернативне путне правце. Од јутрос се ради на чишћењу и оспособљавању путева.

Предсједник општине Обреновац Мирослав Чучковић поновио је да тој општини не пријети опасност од поплаве.