latinica  ћирилица
06/03/2015 |  09:21 | Аутор: СРНА

Драги: Прво договор о дуговањима, па финансије

Директор Европске централне банке /ЕЦБ/ Марио Драги изјавио је данас да је та институција спремна да поново отвори кључни канал за финансирање грчких банака, након што Атина постигне договор о дуговањима са осталим чланицама еврозоне.
Марио Драги - Фото: REUTERS
Марио ДрагиФото: REUTERS

"ЕЦБ прва жели да настави са позајмицама грчкој економији, након што буду испуњени услови. Један од услова је да Грчка и њени партнери постигну договор којим ће бити покренут процес који ће довести до успјешног окончања ревизија", истакао је Драги.

Грчке банке зависе од финансија ЕЦБ, али је ова институција саопштила да више не прихвата обвезнице Атине као залог за позајмице.

Позајмице су одобраване на основу посебног механизма захтјева, али све док Грчка настави да поштује услове програма финансијске помоћи.

Међутим, нове грчке власти предвођене премијером Алексисом Ципрасом побиједиле су на недавним изборима на основу обећања да ће поново преговарати о тешким условима пакета финансијске помоћи.

ЕЦБ је укинула посебан механизам до постизања новог договора.

"Тренутно, ЕЦБ не може да купује грчке обвезнице. Ако одређени услови буду испуњени, онда би руководство ЕЦБ могло да донесе одлуку да грчке обвезнице поново могу бити узимане као залог", нагласио је Драги.

Без посебног механизма, грчке банке се само могу ослонити на хитну помоћ за ликвидност, што је много скупља опција од уобичајених рефинансирајућих операција Централне банке.