latinica  ћирилица
30/01/2015 |  13:05 | Аутор: СРНА

Официрима ВРС потврђене осуђујуће пресуде за Сребреницу (ВИДЕО)

Жалбено вијеће Хашког трибунала данас је изрекло коначну пресуду петорици официра Војске Републике Српске у предмету "Вујадин Поповић и други", којом је потврдило пресуду за геноцид и друге злочине у Сребреници и Жепи , из јула 1995. године, и прогласило их кривим.

Одбачени су готово сви аргументи  из жалбе оптужених у вези са оптужницом, валидности доказа, вјеродостојности свједока, броја жртава, оцјене судских вјештака, квалификације почињеног злочина као геноцида и геноцидне намјере.

Жалбено вијеће потврдило је пресуду за геноцид Вујадину Поповићу и Љубиши Беари, начелницима безбједности Дринског корпуса и Главног штаба Војске Републике Српске и осудило их на доживотни затвор.

Начелнику безбједности Зворничке бригаде Драги Николићу потврђена је казна од 35 година затвора за помагање и подржавање геноцида.

Начелнику за оперативно-наставне послове Главног штаба , генералу Радивоју Милетићу,  смањена је казна затвора са 19 на 18 година због учешћа у удруженом злочиначком подухвату с циљем трајног уклањања муслиманског становништва из енклава Сребреница и Жепа.

Бившем команданту Зворничке бригаде Винку Пандуревићу потврђена је казна од 13 година затвора за злочине против човјечности.

Уважене су жалбе да оптужени нису криви за убиство шест Бошњака код Трнова.

Оптуженима ће у казну бити урачунато вријеме проведено у притвору. Наложено је да они остану у притвору док се не организује пребацивање у државе гдје ће служити казне.

Љубиша Беара, Вујадин Поповић, Драго Николић, Радивоје Милетић и Винко Пандуревић, петорица од укупно седам официра војске и полиције, 2010. године проглашени су кривим за геноцид и/или друге злочине почињене у Сребреници и Жепи 1995. године.

Првостепена пресуда постала је раније правоснажна за Љубомира Боровчанина, шефа полицијских снага које су учествовале у догађајима у Сребреници, који је осуђен на 17 година затвора и није се жалио.

Милан Гверо, помоћник команданта Главног штаба Војске Републике Српске за морал и вјерска питања, преминуо је у току жалбеног поступка, те је и у његовом случају правоснажна остала првостепена пресуда, којом је осуђен на пет година затвора.