latinica  ћирилица
28/01/2015 |  18:25 | Аутор: СРНА

Тужилаштво тражи осуду Селимовића, Ружнића и Мустафића

Тужилаштво БиХ затражило је од Апелационог вијећа Суда БиХ да, након обновљеног суђења, Мехура Селимовића, Адила Ружнића и Емира Мустафића осуди за ратни злочин против заробљених припадника војске и полиције Републике Српске и против цивилног српског становништва у Крајини.

Износећи завршну ријеч, тужилац Гордана Тадић рекла је да је након преслушавања исказа свједока и увођења материјалних доказа на обновљеном суђењу доказано да су тројица оптужених починили злочине над цивилима и ратним заробљеницима.

"Због тога предлажемо Суду да их прогласи кривим и осуди на казну по закону", навела је Тадићева.

Првостепеном пресудом Селимовић, Ружнић и Мустафић били су осуђени да су од априла 1994. до краја јануара 1996. омогућили и сами учествовали у физичком и психичком злостављању лица заточених у центру "Луке" у Бихаћу, ауто-сервису "Рад" у Цазину, касарни "Адил Бешић" и просторијама хотела "Парк" у Бихаћу.

Том пресудом Селимовић и Ружнић осуђени су на по осам година, а Мустафић на девет година затвора.

Осуђујући дио пресуде је Апелационо вијеће укинуло у децембру 2013. године и одредило ново суђење.

У завршној ријечи Тадићева је навела да су оптужени у сабирним центрима приликом испитивања вршили психичко и физичко малтретирање или су допуштали да се таква малтретирања дешавају у њиховом присуству. Она је подсјетила и на исказе свједока који су посвједочили да су их Селимовић и Ружнић малтретирали.

"Од свједока смо могли чути да се Селимовић и Ружнић готово никада нису представљали, те су њихова имена заробљеници сазнавали од других. То значи да су били свјесни радњи које предузимају", навела је Тадићева.

Она је рекла да су неки свједоци навели да их је током боравка у заточеништву злостављао Мустафић.

"Он је своју тезу одбране засновао на хипи-покрету и рок музици. Али то је неувјерљива тврдња и за мирнодопске, а не ратне околности", истакла је Тадићева.

Према њеним ријечима, из проведених доказа произлази да су сви били припадници Петог корпуса тзв. Армије БиХ, под чијом контролом су функционисали сабирни центри.

Тужилаштво тврди да је Селимовић био референт за контраобавјештајне послове Петог корпуса, Ружнић референт оперативац, а Мустафић војни полицајац.

Изношење завршних ријечи Одбране оптужених почеће у сриједу, 11. фебруара.