latinica  ћирилица
28/01/2015 |  15:57 | Аутор: Ројтерс

Погинула два израелска војника, а више рањено

Два израелска војника и припадник шпанског контингента мировних снага погинули су данас у размјени ватре између покрета Хезболах и Израела. Војници су погинули од експлозије пројектила који је погодио израелска војна возила на граници Израела са Либаном.
Напад на израелско-либанској граници - Фото: REUTERS
Напад на израелско-либанској границиФото: REUTERS

У нападу су убијена два израелска војника, а седам је рањено, објавио је Ројтерс. Погинуо је и један припадник посматрачке мисије УН из Шпаније, а ову вијест је на свом Твитер налогу потврдио и шпански премијер Мариано Рохај. 

Како је наведено, напад Хезбола је  највјеројатније освета за израелски ваздушни напад 18. јануара у којем је убијено неколико припадника Хезболаха и ирански генерал. Израелска војска потврдила је да су двојица војника погинула, а седморица рањена, као и да су могуће жртве и међу цивилима.

Хезболах, исламистичка војна група са сједиштем у Либану, потврдила је да је напад извела једна њихова група. Напад се догодио близу Шеба фарми, мјеста гдје се спајају границе Израела, Либана и Сирије.

Додатне извјештаји о киднаповању израелских војника током напада истражују израелске снаге. Израелска војска је брзо реаговала артиљеријским нападом на јужни Либан, преноси агенција ДПА. Како наводи, израелски војни положаји затим су нападнути на Голану, али није било рањених.

Сукоб је избио десет дана након наводног израелског напада на дио Голанске висоравни која је под сиријском контролом.

Израелска војска је у стању високе приправности уз границу с Либаном и Сиријом од 18. јануара. Израел је освојио западни дио Голанске висоравни преузевши је од Сирије у Шестодневном рату 1967, а посљедњих мјесеци већи дио сиријског дијела Голана освојиле су побуњеничке снаге повезане с Ал Каидом и фронтом Ал Нусра.

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху рекао је да ће услиједити оштар одговор. Портпарол Владе за овај до сада најтежи сукоб са Либаном од 2006. оптужује Хезболах, Либан и Сирију.