latinica  ћирилица
28/01/2015 |  11:04 | Аутор: СРНА

Москва: Преговори сиријских власти и опозиције

Представници сиријске опозиције и изасланици предсједника Башара ал Асада почели су у Москви преговоре о окончању грађанског рата.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Ријеч је о првим разговорима између опозиције, представника Комитета за националну координацију снага за демократске промјене, Курда и званичника сиријских власти, од када су пропали разговори "Женева 2" у фебруару 2014.године.

У једној руској дипломатској резиденцији почели су преговори 32 члана различитих опозиционих група са којима Дамаск прихвата да разговара и шест чланова званичне сиријске делегације, коју предводи сиријски амбасадор при УН, рекао је један од учесника агенцији АФП.

Очекивања су, међутим, врло скромна, рекао је један од чланова опозиције који учествује у разговорима, с обзиром на то да не присуствују представници Националне коалиције сиријске опозиције, чије је сједиште у Истанбулу, а коју међународна заједница сматра главном сиријском опозиционом снагом.

Коалиција је одбила да учествује, сматрајући да разговори треба да се воде под покровитељством УН у "неутралној" земљи, а не у Русији, за коју сматра да подржава власти у Дамаску.

Сиријци ће се послије прве пријеподневне сесије састати са руским министром спољних послова Сергејом Лавровим, а онда наставити разговоре поподне и сутра.