latinica  ћирилица
28/01/2015 |  09:57 | Аутор: СРНА

Ђурић: Протест у Приштини због лоше економске ситуације

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да је основа протеста одржаног у Приштини лоша економска ситуација и незадовољство грађана због тога што уска елита држи власт.
Приштина -протести - Фото: СРНА
Приштина -протестиФото: СРНА

"У подтексту ових демонстрација су лоша економска ситуација и незадовољство због тога што једна уска елита држи власт потпуно херметички", рекао је Ђурић за РТС.

Одговарајући на питање да ли ће бити смијењен министар за повратак и заједнице Александар Јаблановић у влади /самопроглашеног/ Косова, што су захтијевали демонстранти у Приштини, Ђурић је истакао да Србија жели стабилност Косова.

"Ако српски чланови владе на Косову не буду дали резултате у том сегменту, можда ће и неко из Београда тражити одговорност", навео је он.

Говорећи о наставку косовског дијалога у Бриселу 9. фебруара, Ђурић је навео да ће бити разговарано о стварању заједнице српских општина, као и о питању имовине, не само Комбината "Трепча", него и "многих других богатстава битних за живот".

"Рјешавање питања имовине кључни је дио суштинске нормализације односа у покрајини. Желимо да се начну озбиљне теме, наредних дана имаћемо припремне разговоре за Брисел", рекао је Ђурић.

Када је ријеч о суђењу на Косову лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу, Ђурић је изразио наду да ће Ивановић "коначно ускоро добити право на фер суђење" и право да буде на слободи.

У Приштини су се јуче сукобили полиција и неколико хиљада демонстраната, углавном присталица радикалног покрета "Самоопредјељење", када су покушали да приђу згради Владе самопроглашеног Косова.

Демонстрације, које су организоване и у суботу, 24. јануара, одржавају се поводом захтјева Удружења "Мајке Ђаковице" да са функције министра за заједнице и повратак буде смијењен Александар Јаблановић.

Премијер самопроглашеног Косова Иса Мустафа рекао је да повод за демонстрације нису захтјеви за смјену Јаблановића, нити доношење закона о Руднику "Трепча", већ да су мотиви политичке природе, односно да је "циљ демонстраната рушење легитимно изабране владе".