latinica  ћирилица
28/01/2015 |  08:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Иванов: Вјерујемо у мирно рјешење кризе

Шеф руске предсједничке администрације Сергеј Иванов рекао је данас да још постоје шансе за мирно рјешење кризе у Украјини.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

- Прије свега, треба да престане артиљеријско гранатирање и да започну прије или касније директни разговори између Кијева и власти Луганске Народне Републике и Доњецке Народне Републике, рекао је Иванов за руску агенцију Тасс.

- Погоршање ситуације у Украјини не само да је жалосно већ и чудно. Руски предсједник Владимир Путин послао је писмо у којем предлаже повлачење тешког наоружања и на то није било одговора с тим што је Пјотр Порошенко (предсједник Украјине) отишао у Давос и издао наређење да се гранатира, рекао је Иванов.

Украјински предсједник Петро Порошенко је тек јуче, 26. јануара, дао писмени одговор на приједлог руског предсједника Владимира Путина од 15. јануара да се тренутно повуче тешко наоружање са линије раздвајања у Источној Украјини, саопштила је раније данас прес служба Кремља, не наводећи шта стоји у Порошенковом одговору.

Руски предсједник је разговарао телефоном с њемачком канцеларком Ангелом Меркел и француским предсједником Франсоа Оландом, преноси Тасс.

У овим разговорима Путин је истакао како је узрок погоршавања ситуације у Источној Украјини курс власти у Кијеву у правцу насилног рјешења за Донбас, стоји у саопштењу прес службе Кремља.

Путин је подсјетио западне саговорнике да је 15. јануара украјинском предсједнику Петру Порошенку послао писмени приједлог да се тешко наоружање смјеста повуче са линије раздвајања, да се престане с гранатирањем насеља и избјегну бројне жртве међу цивилима.

Формални одговор на ту поруку је стигао тек јуче.

У разговорима са Меркел и Оландом, Путин је нагласио важност хитног успостављања политичког дијалога између власти у Кијеву и представника Доњецка и Луганска, како би се зауставило крвопролиће и промовисало рјешење украјинске кризе, саопштила је прес служба Кремља.