latinica  ћирилица
26/01/2015 |  21:48 | Аутор: СРНА

Годишња награда за најбољу књигу Миљку Шиндићу

Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске и града Бањалука за најбољу књигу у 2014. години вечерас је уручена књижевнику Миљку Шиндићу за књигу "Критика критике", у којој су анализирани постојећи текстови о стваралаштву ових простора.
Годишња награда за најбољу књигу Миљку Шиндићу - Фото: СРНА
Годишња награда за најбољу књигу Миљку ШиндићуФото: СРНА

Шиндић је рекао да рат између лијепе и научне књижевности треба измирити и њих посматрати у јединству, јер једно без другог не могу.

"Критика је, ипак, негдје по страни и није увијек у добром односу са писцима лијепе књижевности. Она иде или у есејистику или у књижевно–научна дјела", истакао је Шиндић.

Он је додао да има великих писаца који сматрају да критика није потребна добром књижевном тексту.

"Велика енглеска књижевница Вирџинија Вулф сматра да добрим писцима нису потребни никакви посредници и тумачи, него књига сама о себи, ако је добра, може све да каже. Њу само треба доживјети и на свој начин протумачити", рекао је Шиндић.

Жири, који су чинили Петар Ђаковић, Станоје Плавшић и Александра Чворовић, саопштио је да је награђено дјело импозантно по обиму, садржају и дубини знања и да је аутор предано освијетлио најтамније кутке књижевних дјела, те указао на позитивне стране и пропусте у тумачењима.

Аутор се у "Критици критике" бави и критиком поезије, драматуршком критиком, антологичарима и антологијама, те анализира ставове критичара о Андрићевој неимарској метафори.

У ужем избору за годишњу награду биле су и "Зрно" Ранка Павловића и "Писма Афродити" Радмила Радовановића.

Свечаној додјели у Културном центру Бански двор присуствовала је и замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић, те представници културног живота.