latinica  ћирилица
26/01/2015 |  20:19 | Аутор: СРНА

Бијељина- Изложба "Меморијали Великог рата"

У Музеју Семберије у Бијељини вечерас је отворена изложба фотографија "Меморијали Великог рата", чији су аутори чланови Секције фотографа Друштва конзерватора Србије.
Бијељина изложба - Фото: СРНА
Бијељина изложбаФото: СРНА

Један од аутора Снежана Неговановић рекла је да је изложба настала прошле године у оквиру обиљежавања стотину година од почетка Првог свјетског рата и да показује бројност српских националних споменика и стање меморијала из Великог рата у модерно доба.

Изложба садржи фотографије војних меморијала, спомен-костурница и других обиљежја која су након завршетка Великог рата подигнута у част палих војника на просторима Грчке, Македоније, Србије, Аустрије, Чешке, Словачке, али и далеког Туниса и Марока.

Само у Београду, налази се око 200 националних споменика из овог периода, многи су обновљени и заштићени, а њихова обнова се наставља. Србија је у Великом рату изгубила 1.250.000 људи и да је то генетски губитак од којег се до данас није опоравила.

На отварању изложбе представљен је рад и публикације Друштва конзерватора Србије, које дјелује као струковно удружење свих завода за заштиту културе у Србији.

Изложба ће у Бијељини бити отворена до 26. фебруара.