latinica  ћирилица
26/01/2015 |  19:48 | Аутор: СРНА

Загреб- Оптужница за злочине након "Олује"

Хрватско тужилаштво данас је подигло оптужницу против ратног помоћника команданта Штаба специјалне полиције хрватског МУП-а Жељка Сачића и бившег припадника полицијске јединице "Лучко" Фрање Дрље због ратног злочина над Србима након акције "Олуја" на подручју Книна и Грачаца.
Уништавање кућа у Кистању након "Олује" - Фото: Screenshot
Уништавање кућа у Кистању након "Олује"Фото: Screenshot

Сачић и Дрљо оптужени су за ратни злочин против цивила који се на ширем подручју Книна и Грачаца догодио 25. и 26. августа 1995. године, објавило је Тужилаштво на интернет страници, не откривајући идентитет већ само године и ратне функције оптужених.

Тужилаштво истиче да се злочин догодио након што је издата команда јединицама специјалне полиције, па тако и антитерористичкој јединици "Лучко", које су требало да претраже подручје на ширем подручју Книна.

Сачић је оптужен да је као помоћник команданта Штаба специјалне полиције МУП-а са сједиштем у Грачацу пропустио да обезбиједи ефикаснији надзор над поступањем припадника специјалне полиције, у складу са међународним конвенцијама. Тужилаштво га терети да је пропустио да обезбиједи дужни надзор иако је знао да су поједини припадници јединице "Лучко" 25. августа 1995. у Груборима усмртили шест цивила и запалили већину кућа у селу.

Он је оптужен да је, знајући за овај догађај и иако је био дужан, пропустио да предузме мјере и радње да буду спријечена даља таква поступања и да починиоци буду кажњени, након чега је дозволио да припадници јединице и другооптужени као вођа једне од група јединице, наставе акцију током које су 26. августа запалили више кућа у селу Рамљани на потезу Книн-Дрниш. Сачића оптужница терети да је надлежним полицијским службеницима забранио провођење увиђаја и других службених радњи усмјерених на откривање злочина и његових починилаца.

Он је команданту јединице издиктирао неистинит извјештај према којем је јединица 25. августа у акцији у селу Грубори наишла на оружани отпор од осам до десет непријатељских војника, што је имало за посљедицу убиство Ђ.К, хапшење С.К. те су паљене три стаје и једне куће при чему су погинуле двије неидентификоване жене и два старија мушкарца.

Тужилаштво наводи да је такав неистинит извјештај достављен Главном штабу Хрватске војске у Загребу.

Оптужница против Сачића и Дрље услиједила је седам мјесеци након што је загребачки Жупанијски суд за злочин у Груборима неправоснажно ослободио Дрљу и Крајину. У том случају требало је да буде суђено и Игору Бенети, али он никада није сјео на оптуженичку клупу јер је прије почетка суђења нађен објешен, а према службеној полицијској причи извршио је самоубиство.

За злочин у Груборима испочетка је био осумњичен и Сачић, али истрага против њега је раздвојена, као и за Дрљу у односу на злочин у Рамљанима за који је сада оптужен.