latinica  ћирилица
26/01/2015 |  19:18 | Аутор: ТАНЈУГ

У ИБМ слиједи највеће отпуштање икада?

Према непотврђеним информацијама, гигант ИБМ припрема најобимније корпоративно отпуштање у историји - наводно је спремно 111.800 отказа.

Магазин Форбс пише да је то више од четвртине, чак 26 одсто запослених, који би могли добити отказ у склопу велике реорганизације компаније.

ИБМ-у ово не би био први пут да се одлучи на масовна отпуштања, јер је још 1993. године 60.000 људи из "великог плавог" остало без посла.

Како наводе медији, пројекат реорганизације има кодно име "Пројекат хром" и углавном се односи на запослене у САД, а требало би да додатно утре пут новом пословном усмјерењу компаније ка технологијама пословања у "облаку", што ће уједно представљати додатни отклон од производње хардвера.

Како би се средили пословни проблеми и убрзала трансформација компаније, сљедеће недјеље ће скоро четвртини радника ИБМ-а звонити телефон, зваће их менаџери. Неколико сати касније, на њихове адресе ће стићи пакети са свим папирима, навео је извјештач из Силицијумске долине Роберт Кринџли.

У његове наводе нису повјеровали сви, па их свјетски медији обазриво преносе, а како наводи Скај, није било могуће добити коментар од ИБМ-а.

ИБМ је једна од најпрофитабилнијих компанија у САД са годишњим приходом од 90 милијарди долара.