latinica  ћирилица
26/01/2015 |  18:42 | Аутор: СРНА

Човић: Бесмислено одуговлачење око формирања власти у ФБиХ

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је да ће, уколико у овој седмици не буде договора о формирању власти у Федерацији БиХ, коалиционе партнере позвати да виде како даље.

- Мени су неке ствари ту чудне, али да не испадне да се ја ту нешто чудим. Ми у овој седмици морамо имати одговор на то питање, а ако не, онда ћу позвати партнере с којима смо све скупа договарали да видимо шта даље, више нема смисла - рекао је Човић у Мостару, након сједнице Предсједништва ХДЗ.

Он је навео да се дошло у ситуацију да се спекулише када се, уопште, може формирати власт у ФБиХ.

- Данас расправљамо како у Клубу Срба у ФБиХ имамо 13 делегата, као да прије два мјесеца нисмо знали колико је из ког кантона могуће изабрати делегата у клубове Срба, Хрвата и Бошњака. То мора хитно бити ријешено, јер сада се оставља доста простора за спекулацију. Ако смо знали ту математику, по њој смо морали бирати своје партнере за структуру власти - рекао је Човић.

Нагласио је да је за ХДЗ веома битно да одмах буде формирана власт у ФБиХ, наводећи да садашња извршна власт "грубо злоупотребљава технички мандат". Човић је поновио да странке окупљене око Хрватског народног сабора желе да партиципирају у Савјету министара БиХ са три министра и четири замјеника, у Влади ФБиХ са пет хрватских министарских мјеста, плус једно српско.

Он је објаснио да власт у неким кантонима још није формирана, јер се чека да ствари буду дефинисане на вишим нивоима због страначког кадровања.

- Када буду усаглашени кадрови за мјеста министара и замјеника министара у ФБиХ и БиХ, паралелно би требало да буду позната имена и кантоналних премијера и цјелокупне извршне власти - додао је Човић.