latinica  ћирилица
26/01/2015 |  17:01 | Аутор: Guardian

Гардијан: Грчку коалицију веже само отпор према штедњи

Десничарска партија Независни Грци, с којом је радикална љевичарска Сириза склопила коалициони споразум, на први поглед изгледа као чудан партнер за побједницу избора у Грчкој, али обје странке дијеле мржњу према мјерама штедње које су Грчакој наметнули међународни кредитори, оцјењује британски Гардијан.

Лидер Сиризе и нови грчки премијер Алексис Ципрас обратио се странци Независни Грци, који су на изборима освојили 13 мјеста, и они су одмах пристали да му пруже подршку за формирање Владе.

Двије партије, упркос мржњи према мјерама штедње и међународном пакету помоћи, веома се разликују у ставу о свјетским питањима, илегалној имиграцији, увијек проблематичном односу са Турском, геј браковима и улози Грчке православне цркве, наводи Гардијан.

Под лидером Паносом Каменосом, који је напустио Нову демократију, странку десног центра како би у јеку кризе у фебруару 2012. формирао своју партију, Независне Грке, та странка је доказала да је горљиво националистичка у спољнополитичким питањима. Каменос је посебно оштар када је ријеч о захтјевима за ратну одштету, за које тврди да никада нису на одговарајући начин рјешавани, послије бруталне нацистичке окупације, пише лист.

Отпужен је, такође, да је антисемита када је недавно устврдио да грчки Јевреји плаћају мањи порез него остали грађани. Његова партија је дио политичке групе Европских конзервативаца и реформиста у Европском парламенту, која је основана као аманет Дејвида Камерона, британског премијера.

Међутим, и Сириза и Независни Грци сагласни су да треба преминути с мјерама штедње, и обје имају оштар став о посебно осетљивом питању да је грчки национални суверенитет осиромашен као резултат шестогодишњег управљања Атином међународних кредитора - омражене "тројке".

Обје странке тврде да су страни кредитори претворили земљу огрезлу у дуг у "дужничку колонију".

Гардијан оцјењује да ће Сириза и Независни Грци, који отворено одбацују споразуме који су претходне владе потписале са међународним кредиторима из ЕУ, Европске централне банке и ММФ, бити веома тежак преговарчки тим када ускоро буду настављени разговори са "тројком". Аналитичари сматрају и да улазак Каменоса у Владу неће бити поздрављен у Белину, који је обезбиједио највећи дио од 240 милијарди евра помоћи Атини да не би банкротирала.