latinica  ћирилица
26/01/2015 |  16:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Оптужница за тероризам за петоро ухапшених у Приштини

Канцеларија Специјалног Тужилаштва Косова (КСТК) подигла је оптужницу Основном суду у Приштини против петоро окривљених за разна кривична дјела повезана са тероризмом.
Приштина - Фото: архив
ПриштинаФото: архив

Они су, како се наводи у саопштењу Мисије Еулекс, оптужени за организовање и управљање терористичком групом, учествовање у терористичкој групи, припрему терористичких дјела и незакониту производњу експлозивних материјала.

Такође су оптужени и за незаконито посједовање оружја и експлозива, подстицање вјерске мржње и тешки напад на територији Косова, као и извршење тероризма на територији Сирије.

Наводи се да су оптужени ухапшени у Приштини док су покушавали да купе велику количину војног ватреног оружја и муниције, "као резултат текуће истраге коју је водила Управа Полиције Косова за борбу против тероризма и друге агенције, за тешке нападе почињене над два хришћанска мисионара из САД-а".

"Ова 14-мјесечна истрага укључила је и форензичку анализу доказа од стране Косовске агенције за форензику и међународну правну помоћ земљама чланицама ЕУ. Поступак води међународни тужилац из КСТК-а", истиче се у саопштењу.