latinica  ћирилица
26/01/2015 |  15:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Познати полуфиналисти Евросонга

Србија ће наступити у првој полуфиналној вечери Пјесме евровизије, одлучено је жријебом којим су отпочеле припреме за 60. Евросонг, који ће у мају бити одржан у Бечу.

Жријебом је одређено када ће која од 33 земље наступити у полуфиналном такмичењу, које ће, као и главно вече, бити одржано у највећој бечкој дворани Штатхале.

Редни број, под којим ће земље излазити на сцену, биће одређен тек у марту, јер се одређује након што су сви учесници буду номиновали своје пјесме.

Фиксно у финалу мјесто имају, поред домаћина Аустрије, Њемачка, Италија, Француска, Шпанија и Велика Британија.

Укупно ће на Евросонгу учествовати представници 39 нација, двије више него у Копенхагену, пошто су Србија и Чешка, као и Кипар поново пријавиле учешће, док је Украјина отказала долазак у Беч.

У бечкој Вијећници данас је извршен жријеб, који је пратио извршни продуцент Уније европских емитера (ЕБУ) Јон Ола Санд.

У првом полуфиналу, које ће бити одржано 19. маја наступаће пјевачи из Јерменије, Белгије, Естоније, Финске, Грчке, Македоније, Молдавије, Холандије, Албаније, Данске, Грузије, Румуније, Русије, Србије, Мађарске и Бјелорусије.

У другом полуфиналу, које је заказано за 21. мај наступаће извођачи из Ирске, Литваније, Малте, Црне Горе, Норвешке, Португала, Сан Марина, Чешке, Азербејџана, Исланда, Израела, Пољске, Летоније, Швајцарске, Шведске, Словеније и Кипра.

Финално вече заказано је за 23.мај.