latinica  ћирилица
26/01/2015 |  13:25 | Аутор: СРНА

Билал Боснић се изјаснио да није крив (ВИДЕО)

Неформални вођа вехабија у БиХ Хусеин Боснић, звани Билал, изјаснио се данас пред Судом БиХ да није крив по оптужници Тужилаштва која га терети за јавно врбовање за терористичке активности.

Боснић је у судници рекао да разумије оптужницу коју је добио, те да нема потребе да она буде поново прочитана.

Боснићев адвокат Адил Лозо рекао је новинарима да је оптужница "политичка" и да је ријеч о "политичком процесу".

"Основа наше одбране биће да Боснић није крив, нити може бити крив за изношење стајалишта своје вјере. Основни проблем је што Тужилаштво БиХ један дио учења о исламу жели одредити као радикалан. Мислим да ће овај процес бити веома осјетљив. Џихад се не може изједначити са тероризмом", каже Лозо.

Боснић је ухапшен 3. септембра у акцији Агенције за истраге и заштиту БиХ под кодним називом "Дамаск", а у притвору је већ три и по мјесеца.

Суд БиХ потврдио је 29. децембра оптужницу која га терети за кривично дјело јавно подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

У оптужници се наводи да је Боснић током 2013. и 2014. године као припадник такозване селефијске заједнице у БиХ, свјесно са позиције вјерског ауторитета у тој заједници, јавно подстрекавао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Оптужени је јавно на скуповима на којима је окупљао припаднике селефијске заједнице, као и путем друштвених мрежа, упућивао поруке с циљем подстицања припадника селефијске заједнице да постану припадници терористичке групе Исламска држава и да учествују у активностима ове терористичке организације.