latinica  ћирилица
26/01/2015 |  11:54 | Аутор: СРНА

Зима најпогоднији период за орезивање воћака

Зима је најпогоднији период за орезивање воћака, јер хладно вријеме спречава преношење болести и вируса маказама, рекао је предсједник Удружења воћара "Златни род" Бијељина Милан Дакић.

Дакић је навео да овај посао траје 30 до 40 дана и напоменуо да су радови у воћњацима тренутно обустављени због падавина.

Када је ријеч о Удружењу "Златни род", Дакић је истакао да се резидба ради на 70 хектара, а потом слиједи заштита хемијским средствима и прихрана воћњака.

Дакић је истакао и да у овој години очекује добар род.

Он је подсјетио да је прошла година била веома лоша и није дала ни 70 одсто очекиваног рода, а воћаре су, након поплава, заобишли грантови и други видови помоћи.

Дакић је рекао да су бројни воћњаци, гдје се вода након поплаве задржала 15 до 20 дана, исушени, а ове године многи воћари нису зановили садњу.

"То је веома скупа, а неизвјесна инвестиција", рекао је Дакић. Он је истакао да је садња воћњака инвестиција од три године, а први значајан род очекује се у петој години.

Дакић каже да се бројни воћњаци нуде у закуп, јер је њихово одржавање веома скупо.

Он је подсјетио да је на подручју Семберије и Мајевице најинтензивнији подмладак у воћарству био прије пет-шест година, када је засађено око 40 хектара нових засада, док у посљедње двије-три године сигурно нису засађена ни четири хектара.

Дакић је навео да је на подручју Семберије и Мајевице најзаступљенија воћка шљива, а слиједе јабука и кајсија.

"Шљива је најзаступљенија, али ни она, као ни остало воће, није имала свој пут ка извозу", рекао је Дакић. Он је подсјетио да је у посљедњем тренутку изостала и могућност извоза за Русију, односно прекинута је линија извоза која је започела према руском тржишту, због тога што је, највјероватније слаб континуитет у производњи и неопходним количинама јабуке, али и осталог воћа, опредијелио Русе да одустану од увоза.

Дакић је напоменуо да се тренутно очекује израда нацрта правилника за субвенције воћарству, на локалном, али и на републичком нивоу.