latinica  ћирилица
26/01/2015 |  11:44 | Аутор: Vijesti

Хрватски концесионари у невољи- аутопутеви нису укњижени

Говори се о чак 300 километара аутопутева који нису укњижени и да према Закону о концесијама поступак није смио бити ни започет.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

У Хрватској стотине километара аутопутева није укњижено, а предузеће Аутоцеста Ријека-Загреб тек је сад почело са процесом снимања постојећег стања и књижења.

Иако се Влада надала да ће процес концесионирања аутопутева бити довршен брзо, а помињао се и почетак ове године, како би у државну касу "сјеле" милијарде куна за плаћање текућих трошкова, низ фактора одлаже монетизацију на неко вријеме, ако не заувијек, пише Тпортал.

Уз предстојећи референдум, на којем ће грађани одлучивати желе ли да управљање аутопутевима остане у државним рукама или не, главобољу заговорницима концесионирања задаје чињеница да километри и километри аутопутева уопште нису укњижени.

Говори се о чак 300 километара аутопутева који нису укњижени и да према Закону о концесијама поступак није смио бити ни започет.

Међутим, Министарство саобраћаја тврдило је супротно – да се тај дио Закона не односи на већ изграђене објекте који су у употреби.

Ипак, Аутоцеста Ријека-Загреб ради на расплету овог проблема. За готово 900 хиљада куна уговорена је са двије Геопројектом  израда геодетског елабората изведеног стања у сврху књижења изграђених аутопутева на цијелом концесијском подручју Аутоцесте Ријека-Загреб.

"Овим задатком потребно је уредити статус аутопутева у земљишним регистрима односно укњижити у катастар и земљишну књигу", наводи се у документацији за јавно надметање на које се јавило пет понуђача.

Изабране компаније имају задатак да направе елаборат за све дионице којима управља подузеће Аутоцеста Ријека-Загреб, а саграђене до јула 2012 - другим ријечима – све, наводи Т портал.

У документацији се наводе дионица Лучко – Босиљево 2 у дужини од 65,25 километара, потом дионица Босиљево 2 – Ријека од 81,25 километара, дионица од граничног пријелаза Рупа до Ријеке дуга 28 километара и приступна цеста Неретић – чвор Новиград у дужини од 5,34 километра.

Ријеч је о 180 километара, односно комплетном аутопуру Загреб-Ријека и дијелу од Ријеке до Рупе.

У периоду од четири мјесеца изабране компаније мораће снимити изграђене аутопутеве и израдити снимке изведеног стања и геодетски елаборат изведеног стања.