latinica  ћирилица
26/01/2015 |  10:19 | Аутор: СРНА

"Приоритет стварање везе између привреде и академске заједнице"

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је да ће ресорно министарство заједно са привредницима настојати да дефинише занимања која су им потребна, те израдити наставне планове и програме.

"Осим израде стратегије образовања и културе, квалитетнијих уџбеника, стручног усавршавања наставника и рационализације мрежа основних школа, приоритет у мом раду биће стварање чвршће везе између реалног сектора и академске заједнице за уписивање ђака у струке која су неопходне тржишту рада", истакао је Малешевић.

Он је рекао да је први изазов израда Стратегије образовања и Стратегије културе за период 2015-2020. године, које ће бити темељ за доношење и измјену многих законских и подзаконских рјешења.

"Измјеном закона дефинисаћемо начин уписа дјеце у предшколске установе. Законом ћемо прецизирати и питање стручног усавршавања васпитно-образовних радника", појаснио је Малешевић за "Глас Српске".

Он је рекао да Стратегија развоја културе за период 2015-2020. године представља улазну карту за приступ фондовима ЕУ као што је "Креативна Европа".

"Осим тога, радићемо на реализацији идејног рјешења за Меморијални центар у Доњој Градини", закључио је Малешевић.