latinica  ћирилица
26/01/2015 |  10:15 | Аутор: СРНА

Македонија: Побједа Сиризе неће утицати на односе двије земље

Побједа партије Сириза на парламентарним изборима у Грчкој, која ће формирати владу, неће донијети ништа ново у спору између Скопља и Атине у вези са називом Македонија, преносе македонски медији.

Предсједник Одбора за спољну политику Сиризе Надиа Валавани изјавила је да се став њене партије у вези са називом Македонија не разликује од става владе у одласку.

"Назив са географском одредницом наш је став за рјешавање овог проблема", нагласила је Валавани.

Према очекивањима аналитичара, Сириза ће показати већу спремност у преговорима будући да су њени ставови "мекши" у односу на националне интересе, а слабији је и утицај цркве.

Назив Македонија, након распада Југославије 1991. године, постао је предмет расправе између Скопља и Атине. Кључни грчки аргумент је да кориштење назива Македонија представља "безбједносну пријетњу", јер Грчка тако назива своју сјеверну област.

Преговори о изналажењу рјешења спора између Атине и Скопља у вези са називом Македонија воде се од 1992. године. Уједињене нације су 1993. године признале Македонију под називом Бивша Југословенска Република Македонија /БЈРМ/.