latinica  ћирилица
26/01/2015 |  09:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Омеровић планирао бомбашки напад?

Мирсад Омеровић из Тутина, осумњичен за регрутовање бораца Исламске државе, остаће у притвору због нових доказа о терористичким активностима.

Он је крајем прошле године ухапшен у акцији аустријске полиције, а истрагом је у његовом рачунару пронађен план за израду даљинског детонатора.

"Не представљам никакву опасност", тврдио је Омеровић, познат као проповједач Ебу Тејма пред судијом у Грацу, која је недавно продужила истражни притвор.

Главни разлог што је судија донијела одлуку о продужењу истражног затвора јесте чињеница да је полиција на заплијењеном рачунару Омеровића пронашла план за израду даљинског детонатора уз коришћење мобилног телефона.

Омеровић је негирао да је инструкције за израду детонатора сам уписао на хард диск свог рачунара.

"Нисам имао појма", рекао је он, а његов адвокат је тврдио да је један његов пријатељ на рачунару сачувао више података, као што су књиге и друга документа.

Омеровић је једна од водећих личности салафистичке сцене у Аустрији. Школовао се у Саудијској Арабији, а као проповједач је познат на њемачко говорном подручју.

Тужилаштво чак тврди да је "главни идеолог глобалног џихадистичког исламизма".Тужилач истиче, да је младе муслимане регрутовао за терористичке организације Џабат ал Нусра и Исламистичку државу.

"Никада нисам регрутовао лица за Исламску државу или било коју другу исламистичку организацију", рекао је Омеровић.

Његов адвокат подвлачи да не постоји ниједан директни позив за одлазак у свети рат ни на једном снимку.

Омеровић је рекао да је накнадно сазнао од одласку неких појединаца у џихад.

"Ја сам, у више наврата, људе јавно позивао да не иду у Сирију", рекао је Тутинац додајући да су се касније џихадисти телефоном јавили да су ипак отишли.

Тужилаштво у својим документима наводи имена 64 џихадиста који су имали контакт са Омеровићем. Од тога чак 52 је из окружења Алтун Алем џамије у Бечу, у којој је Омеровић дуго проповиједао.

Из протокола прислушкивања произилази да је Омеровић доста знао о Сирији, како доћи до тамо, па чак и до фризера у пограничном региону и телефонских контаката, између осталог и од пропагандисте Исламске државе Фираса Х. из Беча.

Од девет лица, која су у новембру ухапшена, а која су оптужена за чланство у терористичкој организацији, само су Омеровић и још двојица остала у истражном притвору.

Тренутно аустријске власти воде истрагу и против једног пријатеља Омеровића из џамије, који је осумњичен да је израдио план за терористички напад у Бечу.