latinica  ћирилица
26/01/2015 |  09:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Нигерија: Најмање 200 мртвих током посјете Керија

У жестоким борбама у којима је у недјељу погинуло најмање 200 бораца, нигеријска војска сукобила се са исламистичким екстремистима, који су с три фронта напали град Мајдугури, на сјевероистоку земље.

Истовремено, побуњеници су наставили нападе на села око 200 километара удаљена од државе Адамава, где су убијали становнике , пљачкали и палили њихове куће и отели на десетине жена и дјеце, пренио је АП.

До напада је дошло за вријеме посјете америчког државног секретара Џона Керија Лагосу, трговинском центру Нигерије, удаљеном око 1.500 километара од Мајдугурија.

- Биће ово највећи демократски избори на континенту. Веома је важно да они буду спроведени мирно, кредибилно и транспарентно, поручио је Кери.

Кери се у Нигерији одвојено састао с предсједником Гудлаком Џонатаном и његовим ривалом на предстојећим изборима, Мухамадуом Бухаријем, послије чега је упозорио да ће сваком ко буде изазивао постизборно насиље, бити забрањен улазак у САД.

Он је, међутим, обећао помоћ своје земље у борби против исламистичке групе Боко Харам, уколико избори буду одржани прописно.