latinica  ћирилица
26/01/2015 |  09:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Јапан координира напоре са Јорданом на спасавању таоца

Јапан се ангажовао данас, заједно са Јорданом и другим земљама, ради спасавања другог таоца, пошто су припадници Исламске државе убили једног јапанца током прошлог викенда.

- Сви ми имамо један непромијењен циљ и ми апсолутно нећемо одустати до краја. И с том вјером, даћемо све од себе да постигнемо тај циљ", рекао је Јасухиде Накајама, замјеник јапанског министра унутрашњих послова који је послат у Аман да ради рјешавању талачке кризе.

У Токију је портпарол Јапанске владе Јошихиде Суга рекао да влада и даље анализира објављен видео снимак који показују једног од два таоца Харуна Јукава који је убијен.

- Не можемо порећи да је вјероватноћа висока, рекао је Суга одговарјући на питање новинара да ли је објављени видео аутентичан.

Пажња Токија је усмјерена на покушаје да се спаси Кењи Гота 47-годишњи новинар који је приказан на снимку, како држи фотографију Јукаве.

- Талац Гото позива родбину да изврши притисак на (јапанску) владу за пуштање наше сестре Саџиде ал-Ришави, коју угњетавачи држе у затвору у Јордану, у замјену за његово пуштање, саопштила је јуче ИС.

Ришавијева, Ирачанка, је осуђења на смрт у Јордану, у септембру 2006. због повезаности са троструким бомбашким нападом у Аману 9. новембра 2005. године када је погинуло 60 људи.