latinica  ћирилица
26/01/2015 |  08:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Побједа Сиризе у Грчкој оборила цијену нафте

Терминске цијене нафте су током данашњег трговања у Азији пале, након што је грчка љевичарска партија Сириза однијела побједу на парламентарним изборима у Грчкој, што ће, према оцјенама аналитичара, нанијети нови ударац ослабљеном евру.

Барел америчке "лаке" нафте (WТИ) за испоруку у марту појефтинио је на меркантилној берзи у Њујорку 57 центи на 45,49 долара, док је барел сјеверноморске нафте типа "брент" за мартовску испоруку на тржишту у Лондону појефтинио 48 центи на 48,31 долар, преноси агенција Франс прес.

- Одмах по отварању робних берзи, цене нафте су пале. Вјерујемо да је на пад утицао исход избора у Грчкој, изјавио је инвестициони аналитичар сингапурске компаније "Филип фјучерс", Данијел Анг.

Побједа грчке љевичарске партије Сиризе, чија је политика противљења мјерама штедње изазвала бојазан од потенцијалног изласка Грчке из еврозоне, узроковала је да евро падне на нови 11-годишњи минимум према долару, што чини да нафта изражена у доларима буде скупља, смањујући тако тражњу и вршећи нови притисак на цијене нафте.

Сириза је, како подсјећа француска агенција, обећала преговоре о условима помоћи Грчкој и најавила да ће тражити отпис великог дијела дуга од 240 милијарди евра.

Лидер Сиризе Алексис Ципрас је у предизборној кампањи рекао и да ће одбацити многе реформе које су тражили кредитори, укључујући смањење пензија и минималних зарада, као и да ће преиспитати неке приватизације и отпуштања у јавном сектору.