latinica  ћирилица
26/01/2015 |  08:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Сириза освојила 149 мјеста, два мање од апсолутне већине

Љевичарска Сириза побиједила је на превременим парламентарних изборима у Грчкој са 36,34 одсто гласова бирача и освојених 149 од 300 мјеста у парламенту, само два мање од апсолутне већине, показују данас саопштени званични резултати министарства унутрашњих послова.
Парламентарни избори у Грчкој - Фото: AP
Парламентарни избори у ГрчкојФото: AP

На основу пребројаних 99, 80 одсто гласова Сириза има 8,5 одсто више гласова од конзервативне странке Нова демократија премијера Антониса Самараса који је са 27, 81 одсто гласова освојила 76 мјеста у грчком парламенту, јавила је грчка новинска агенција АНА.

У парламент су ушле и неонацистичка Златна зора са освојених 6,28 одсто гласова односно 17 мјеста, Потами са освојених 6,05 одсто гласова односно освојених 17 мјеста и Комунистичка партија Грчке са 5,47 одсто гласова односно 15 мјеста.

Независна партија Грка са освојених 4,75 одсто гласова има 13 мјеста у парламенту као и ПАСОК са освојених 4,68 одсто гласова, наводи грчко министарство унутрашњих послова.

Лидер љевичара Антонис Ципрас ће највјероватније данас одржати коалиционе разговоре са малом Независном партијом Грка која се, попут Сиризе, противи договорима са Европском унијом и Међународним монетарним фондом о мјерама штедње, додаје Ројтерс.

Ципрас која је побиједио на изборима у Грчкој, поручио је синоћ да Грчка окреће нови лист и оставља иза себе понижења и катастрофалне строге мјере штедње.

Народ је, према његовим ријечима, дао новој влади мандат за национални препород и враћање социјалне кохезије.

Ципрас је казао да Грчка слави побједу над "челичним стиском елите" и антидемократским покретом и да сутра наставља с марљивим радом.