latinica  ћирилица
22/01/2015 |  21:17 | Аутор: РТС

"Меланхолични снови грофа Саве Владисавића"

Прва српска опера "На уранку" изведена је у Народном позоришту у Београду 1903. године. До данас је на репертоару националног позоришта укупно изведено девет домаћих оперских наслова. У припреми је и десета - "Меланхолични снови грофа Саве Владисавића", композитора Светислава Божића.

 
Композитор и либретиста Светислав Божић користио је стихове Дучића, Настасијевића, Црњанског и Медаковића. Није се бавио биографијом Саве Владисавића, који је живио на прелому седамнаестог и осамнаестог вијека, био оснивач руске обавјештајне службе, а његовим посредством настала је прва православна црква у Пекингу.

"Сам Владисавић је парабола наших жеља, наших неостварености и наших реализованих жудњи. Музички језик се креће у панорами од краја деветнаестог кроз цијели двадесети вијек. Одсликава врло недвосмислено нашу драму, нашу стварност и наше снове", oбјашњава композитор Светислав Божић.

У извођењу опере учествују солисти, хор, оркестар и балет.

"Тежина тога је да се привикнемо на мјешовите ритмове, специфичну хармонију и мелодију која доминира кроз цијелу оперу", истиче диригент Ђорђе Павловић.

Костим је стилизована одјећа од паганских времена до почетка двадесетог вијека. У основи су бијела и црна, а златним и црвеним апликацијама подвлачи се еротичност. Режију потписује Александар Николић, а кореограф је Александар Илић.

"Представа је занимљива драматуршки, доста несвакидашња. Дивно је да опера на свом репертоару има домаће дјело",наглашава сопран Сања Керкез.

У сновима Саве Владисавића. рођеног у Херцеговини, а којем је Катарина Велика додијелила титулу грофа, појављују се деспот и деспотица, Никола Тесла и други важни историјски детаљи и личности. Премијера је заказана за 28. фебруар.