latinica  ћирилица
14/12/2014 |  08:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Кери и Лавров данас о кризи у Украјини и Сирији

Амерички државни секретар Џон Кери и његов руски колега Сергеј Лавров састаће се данас у Риму, гдје ће разговарати о кризи у Украјини и Сирији.

Претходно је настала забуна јер је руска амбасада у Риму објавила како ће до сусрета двојице државника доћи у недјељу, а Стејт дипартмент да ће се он одиграти у понедјељак. Касније је, међутим, стигла исправка Стејт дипартмента, преноси АФП.

Упркос тензија између двије земље због ситуације у Украјини, замјеник министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков тврди да ће главна тема разговора Керија и Лаврова бити ситуација на Блиском истоку, гдје су џихадисти Исламске државе освојили знатне дијелове Ирака и Сирије.

Замјеник портпарола америчког Стејт департмента Мари Харф изјавила је да ће Кери и Лавров разговарати о намјерама Палестине да поднесе захтјев за пуноправно чланство у Уједињеним нацијама, али и о Сирији и кризи у Украјини.
Кери и Лавров су јуче телефоном разговарали о развоју ситуације у Израелу и на Западној обали, Јерусалиму и региону, рекла је портпаролка Стејт департмента Џен Псаки.

Палестина је добила статус државе посматрача у Уједињеним нацијама у новембру 2012. године. Укупно 135 држава чланица УН је признало државу Палестину до краја октобра. Као суверену државу признао ју је још Совјетски савез у новембру 1988. године.

Састанак Керија и Лаврова ће услиједити након што је амерички Конгрес усвојио нацрт закона којим се предвиђа увођење додатних економских санкција Русији и истовремено овлашћује предсједник Барака Обаму да пошаље убојиту и неубојиту војну помоћ Украјини, у укупној вриједности од 350 милиона долара, укључујући антитенковско наоружање муницију и "тактичке дронове за надзор".
Бијела кућа је саопштила да још није одлучила да ли ће предсједник Барак Обама потписати нацрт закона о увођењу нових санкција Русији.
Рјабков истиче како очекује да Лавров постави и питање поменутих закона "као још једне демонстрације антируског расположења и покушај да нам се диктирају одлуке које су за нас потпуно неприхватљиве".