latinica  ћирилица
20/11/2014 |  21:06 | Аутор: СРНА

Брчко: Отворени 31. Позоришни сусрети

Позоришним комадом "Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња" Сатиричког казалишта "Керемпух" из Загреба, у Брчком су вечерас отворени 31. сусрети позоришта БиХ.

Публици у Брчком у наредних осам дана представиће се Народно позориште Суботица, Београдско драмско позориште, Народно позориште Републике Српске из Бањалуке, Хрватско народно казалиште Сплит, бањалучко Градско позориште "Јазавац" и Камерни театар 55 из Сарајева. Селектор Сусрета Хазим Бегагић уврстио је у такмичарски репертоар четири представе из БиХ и по двије из Србије и Хрватске.

Говорећи о квалитету репертоара, директор Сусрета позоришта БиХ у Брчком Јаков Амиџић рекао је да Сусрете карактерише крајње скромна понуда домаће продукције и својеврсна криза бх. позоришта, али да је селектор ипак успио да обезбиједи квалитетну театарску понуду.

Осим главног, на овогодишњим сусретима позоришта у Брчком богат је и пратећи програм. Вечерас је у Градској галерији отворена позоришно-документарна изложба "Тридесет сусрета позоришта у Брчком".

Потом ће услиједити изложбе "Бранислав Нушић на сусретима позоришта у Брчком и највећи комедиограф 20. вијека", те "Босанскохерцеговачке позорнице и Бранко Ћопић". Аутори поставки су дугогодишњи селектор Сусрета у Брчком Срђан Вукадиновић и директор Јаков Амиџић.

Сусрети позоришта БиХ у Брчком трајаће до 28. новембра када ће стручни жири и жири публике прогласити најбоља остварења, а лауреатима ће бити уручене награде.