latinica  ћирилица
20/11/2014 |  13:17 | Аутор: СРНА

Шпирић: Постоји низ мјера којима УИО може побољшати статус мљекара

Предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ Никола Шпирић изјавио је да је и даље присутан тренд повећања прихода од индиректних пореза и да је у овом мјесецу прикупљено 374 милиона марака бруто прихода.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

"Очекујемо да ће до краја године бити задржан тај тренд и УИО је учинила све да дође до раста прихода од 3,4 одсто. Имамо и тренд раста поврата ПДВ-а", рекао је Шпирић новинарима у Бањалуци уочи ванредне сједнице Управног одбора УИО, која је посвећена захтјевима пољопривредних произвођача.

Он је рекао да ће на сједници бити говора о увођењу "плавог дизела", али и нагласио да сви не гледају благонаклоно на ту идеју, укључујући одређене кругове из Међународног монетарног фонда и међународне заједнице.

"То нас не спречава да разговарамо о том проблему, с обзиром да је процедура измјене Закона о акцизама БиХ сувише дуга. Такође, постоји низ мјера које могу предузети Управни одбор и УИО да би био побољшан статус произвођача млијека и млијечних прерађевина и произвођача меса и живе стоке", истакао је Шпирић.

Додао је да би према неким рачуницама за увођење "плавог дизела" из "заједничке касе", на годишњем нивоу требало обезбиједити 50 милиона марака.

Шпирић је навео да то прво треба законски да се дефинише и да се о томе изјасне комисије за буџет парламената ентитета, па да се врати на Управни одбор УИО, а онда Савјету министара БиХ, који даље приједлог упућује Парламентарној скупштини БиХ.

"Разумијем пољопривредне произвођаче и њихове захтјеве. Пут прикључења БиХ у ЕУ има своју цијену. Ентитети су, такође, били укључени у преговоре када је био Споразум о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ и морамо се носити са конкуренцијом која је снажнија од нас, а то није лако", рекао је Шпирић.

Из УИО је најављено да би УО данас требало да разматра Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, који се односи на "плави дизел" и анализира могућности увођења додатних мјера из надлежности Управног одбора УИО у вези са заштитом домаће пољопривредне производње.