latinica  ћирилица
20/11/2014 |  11:00 | Аутор: СРНА

Бивши полицијски функционери оптужени за ратни злочин у Сребреници

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Драгомира Васића, Данила Зољића и Радомира Пантића, који се терете за злочине почињене у Сребреници 1995. године.

Оптужени се терете да су, као високи званичници полицијских структура Републике Српске помагали и подржавали извршење злочина у оквиру којег је присилно пресељено око 40.000 особа, углавном жена, дјеце и стараца бошњачке националности, као и погубљења и масовне егзекуције око 8.000 мушкараца и дјечака бошњачке националности са подручја заштићене зоне Сребреница, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Они се терете да су учествовали у планирању и реализовању злочина почињеног у Сребреници, тако што су осигурали и наредили кориштење људства и технике полицијских снага за заробљавање и присилно одвајање бошњачких мушкараца и дјечака након пада Сребренице у јулу 1995. године, затварање и држање заробљеника, те њихов транспорт на мјеста масовних стријељања, као и извршење егзекуција више хиљада жртава бошњачке националности на локалитетима Козлук, Брањево, Пилица и другим мјестима.

Они се терете и за затрпавања тијела жртава у масовне гробнице, као и касније ископавање тијела и премјештање у секундарне масовне гробнице како би се прикрило извршење кривичних дјела, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Драгомир Васић је оптужен као командант Штаба полицијских снага Зворник и начелник Центра јавне безбједности /ЦЈБ/ Зворник, Данило Зољић као командант Посебних јединица полиције ЦЈБ Зворник, а Радомир Пантић као командир 1. чете Посебних јединица полиције ЦЈБ Зворник.

Ова оптужница, како наводе из Тужилаштва БиХ, једна је од најобимнијих када је ријеч о злочину у Сребреници. Тужилаштво је уз оптужницу предложило испитивање 137 свједока, од чега више од 20 заштићених, чијим исказима ће доказивати кривицу оптужених, а приложено је више стотина материјалних доказа.

У оквиру детаљне истраге у овом предмету остварена је значајна сарадња са тужилаштвом при Хашком трибуналу. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.