latinica  ћирилица
19/11/2014 |  18:22 | Аутор: СРНА

Протест због ратног брода НАТО-а у Боки Которској

Четрдесетак грађана протестовало је на градској риви у Тивту због доласка носача авиона "Кавур" Ратне морнарице Италије у Боку Которску и да би поручили да војници и ратни бродови НАТО-а нису добродошли у Црну Гору.
Тиват: Протест против ратног брода НАТО-а у Боки Которској - Фото: СРНА
Тиват: Протест против ратног брода НАТО-а у Боки КоторскојФото: СРНА

У протесту су учествовале присталице Мировног покрета "Не у рат, не у НАТО", те организације "Отпор диктаторском режиму" и "Покрета за неутралност".

Цивилна и војна полиција није дозволила свим учесницима протеста да уђу на пристаниште, већ је пропустила четворо представника да прођу и спусте у море четири вијенца за жртве НАТО бомбардовања.

Вијенци су, како је објаснили, били посвећени жртвама војних интервенција Алијансе у БиХ, Савезној Републици Југославији, Авганистану и Либији.

Чим им је дозвољено да спусте вијенце у море, окупљени су се мирно разишли. Једна од учесница протеста Љубица Гојковић рекла је да су припадници Војске Црне Горе попустили под притиском грађана и дозволили да положе вијенце за све страдале у НАТО злочинима.

Представник покрета "Отпор диктаторском режиму" Бошко Вукићевић рекао да је "НАТО највећа опасност по одржавање мира у свијету" и да је "искључиво осмишљен да води рат", те "инструмент војно најмоћније државе свијета – САД".

"Не желимо ратне бродове НАТО-а у нашим водама. Италијанским војницима поручујемо – идите кући, оставите свој ратни брод и оружје, пресвуците се и дођите овдје као туристи", истакао је Вукићевић.

Представник Покрета за неутралност Марко Милачић рекао је да је активисте, који су јутрос кренули из Подгорице за Тиват, све вријеме пратила полиција заустављала их, легитимисала и претресала њихово возило.

Носач авиона италијанске Ратне морнарице "Кавур" упловио је у понедјељак, 17. новембра, у Бококоторски залив и до 21. новембра боравиће у званичној посјети Морнарици Војске Црне Горе.

Ријеч је о савременом ратном, мултифункционалном броду који је кориштен као носач авиона, хеликоптера, командно мјесто, за транспорт амфибијских средстава, дотурање хуманитарних средстава, као логистички брод и брод болница.