latinica  ћирилица
19/11/2014 |  17:40 | Аутор: СРНА

Додик: Дејтонски споразум доживио значајне трансформације "насиљем" високих представника у БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Дејтонски мировни споразум доживио значајне трансформације "насиљем" високих представника у БиХ и међународне заједнице.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да међународна заједница сада жели да направи једну "нагодну екипу" на нивоу БиХ која би легализовала то "насиље и подвале" и кршење међународног права.

"Оно што пише у Дејтонском мировном споразуму и оно каква је стварност данас на нивоу БиХ је супротно. То што није исто и што је реалност другачија резултат је насиља међународне заједнице", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Предсједник Српске је подсјетио да је такав однос међународне заједнице заустављен претходних година.

"Када смо раније упозоравали на ту врсту приче да не треба дозволити политичким резултатима избора да се врати међународна заједница на најгори могући начин овдје тада нам многи нису вјеровали. Сада виде како неки изражавају велику захвалност, изненађење и усхићеност што је потписан наводни споразум на нивоу БиХ између СДС-а и осталих партија, и њихову жељу да се укључе у рјешавање ових питања", истакао је Додик.

Додик је нагласио да је од кључне важности за реализацију Дејтонског споразума да се он поштује онако како пише.

"Пише да је једини извршни орган власти у БиХ Предсједништво, а да је Савјет министара помоћни орган Предсједништва. Многи су покушали да од Савјета министара направе владу БиХ и у томе дјелимично успијевају", упозорио је Додик.

Предсједник Републике Српске је навео да није могућа никаква централизација у БиХ и да се мора приступити децентрализацији.

"Мора се приступити децентрализацији, враћању у дејтонске и уставне оквире оних функција које су назначене, а не одржавање система насиља, па и насиља међународне заједнице над институцијама БиХ", рекао је Додик.

Он је закључио да ће у наредном периоду у том погледу бити кључна политичка борба.