latinica  ћирилица
19/11/2014 |  16:16 | Аутор: СРНА

Бивши министар полиције осуђен на 10,5 година затвора

Бивши македонски министар унутрашњих послова Љубе Бошкоски данас је пред Кривичним судом у Скопљу осуђен на 10,5 година затвора због помагања у убиству бизнисмена Марјана Тушевског и Кира Јанева 2001. године.

На поновљеном поступку у случају "Ровер" Кривични суд данас је тројици првооптужених Срба Предрагу Чубрилу, Милану Илићу и Милораду Ковачевићу потврдио доживотне затворске казне у одсуству, а Вуку Вукичевићу смањио је на 15 година.

Бошкоски је приликом изрицања пресуде окренуо леђа судском вијећу.

Утврђено је да су плаћене убице из Србије убиле су Тушевског и Јанева, чије је убиство наручио њихов конкурент Орце Коруновски, који је пет година касније убијен у Софији.

Суд је утврдио да је Љубе Бошкоски, који је у то вријеме био министар унутрашњих послова, "дао зелено свјетло" Коруновском за убиство Тушевског.

Бошкоски је током поновног суђења све вријеме тражио изузимање судије Илије Трпкова за кога је затражио и психијатријско вјештачење.

Апелациони суд у Скопљу у априлу ове године укинуо је првостепену пресуду и вратио предмет на поновно суђење због низа пропуста. Првостепеном пресудом Бошкоски је био осуђен на 12 година.

Љубе Бошкоски, лидер политичке формације "Уједињени за Македонију", налази се у скопском затвору "Идризово" гдје издржава петогодишњу казну због незаконитог финансирања политичке кампање за предсједничке изборе 2011. године.

Бошкоског је Хашки трибунал оптужио за ратни злочин у случају "Љуботен" код Скопља 2001. године, али га је суд ослободио.