latinica  ћирилица
19/11/2014 |  15:39 | Аутор: СРНА

Дачић и Шкрбић о Самиту Кине и лидера 16 земаља у Београду

Амбасадор БиХ у Београду Ранко Шкрбић разговарао је данас са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем о припремама за самит Кине и лидера 16 земаља централне и источне Европе, који ће у децембру бити одржан у Београду.
Ранко Шкрбић и Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ранко Шкрбић и Ивица ДачићФото: СРНА

Шкрбић је послије састанка са Дачићем рекао да је ријеч о великом и важном скупу који ће пружити прилику представницима БиХ за разговор о важним инфраструктурним пројектима.

"Неки од пројеката са кинеским партнерима већ се успјешно реализују, као што су Термоелектрана `Станари`, аутопутеви, термоблок у Тузли и други", рекао је Шкрбић новинарима.

Он је навео да га је Дачић обавијестио о јучерашњем састанку са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини, на којем је било ријечи и о БиХ.

"На састанку Дачићева и Могеринијеве у Бриселу било је ријечи о `берлинском документу` који се односи на БиХ. То је оквирни документ, који ће сигурно бити дио активности које ће представници институција БиХ, након конституисања власти, бити у прилици да проводе у оквиру европских интеграција", рекао је Шкрбић.

Он је додао да ће на овом документу тек бити рађено и да се очекује од Србије да буде подршка тим активностима у релацији са свим институцијама у БиХ.

Наводећи да је на састанку било ријечи о билатералној сарадњи Србије и БиХ, Шкрбић је рекао да је за све конкретније активности предуслов формирање власти на свим нивоима у БиХ.

Он је изразио увјерење да ће сарадња бити још интензивнија, имајући у виду обавезе које Србија као потписница Дејтонског споразума има према БиХ.

Шкрбић је пренио Дачићу да је у петак, 21. новембра годишњица потписивања Дејтонског споразума и да је то важан датум за све у БиХ, који се у Републици Српској обиљежава као празник.