latinica  ћирилица
19/11/2014 |  13:30 | Аутор: СРНА

Њемачко-британска иницијатива основа БиХ стратегије за ЕУ

Амбасадори Велике Британије и Њемачке у БиХ Едвард Фергусон и Кристијан Хелбах изразили су задовољство договором свих чланица ЕУ да њемачко-британска иницијатива за БиХ треба да буде основа стратегије ЕУ за БиХ.

У заједничкој изјави за медије Фергусон и Хелбах подсјећају да су се 28 министара спољних послова ЕУ сусрели у понедјељак, 17. новембра, у Бриселу и разговарали, између осталог, о идејама које су представили министри спољних послова Њемачке и Велике Британије за ревитализацију европског пута БиХ.

"Обрадовани смо договором свих земаља чланица да наш приједлог треба да постане основа нове стратегије ЕУ за БиХ, као и снажним мандатом новог високог представника Федерике Могерини која треба да разради детаље у разговорима са ЕУ партнерима и властима БиХ", поручују британски и њемачки амбасадор.

Фергусон и Хелбах истичу да су им сви политичари у БиХ рекли да су сагласни у вези са важношћу брзог формирања власти на свим нивоима.

Они наводе да ће нови приступ ЕУ понудити флексибилност не само о питању садржаја него и редослиједа услова које БиХ мора испунити како би постала чланица ЕУ.

Фергусон и Хелбах се надају да ће ово бити подршка брзом напретку нових власти у провођењу реформи, које се односе на јачање економије, отварање радних мјеста, борбу против корупције, као и побољшање ефикасности власти на свим нивоима.

Они закључују да су, пружањем подршке овом приступу, земље чланице ЕУ још једном потврдиле континуирану преданост стабилности и просперитету БиХ, те да је сада вријеме да новоизабране вође у БиХ ураде свој дио посла.