latinica  ћирилица
19/11/2014 |  12:51 | Аутор: Агенције

На терминалима и даље мљекари и свињари

Блокади Царинског терминала у Градишци за увоз млијека и млијечних производа из ЕУ, коју су покренула удружења мљекара Републике Српске и Федерације БиХ, а касније подржали чланови Удружења свињара Републике Српске, данас се нису прикључили представници осталих гранских пољопривредних удружења, иако подржавају овај протест.

Предсједник Удружења свињара Републике Српске Мишо Маљчић,  рекао је да узгајивачи свиња подржавају протесте мљекара и додао да не могу више да се боре против јефтинијег меса из увоза које произвођаче из БиХ цијеном чини крајње неконкурентним.

"Заједнички став и мљекара и узгајивача свиња јесте да не одустају од блокаде царинских терминала све док њихови захтјеви не буду испуњени, а до тада су могући и радикалнији потези пољопривредних произвођача. Блокаде увоза меса и месних прерађевина из ЕУ, за сада нема, што не значи да је неће бити ако не буду ријешени горући проблеми у пољопривреди, а то је прије свега, заштита домаће производње", нагласио је Маљчић.

Маљчић, који је и предсједник Скупштине Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, нагласио је да су чланови Управног одбора Савеза на састанку у суботу, 15. новембра, одлучили да ће, уколико Савјет министара БиХ не усвоји њихове захтјеве, свих шест гранских удружења ступити у протесте.

Предсједник Удружења повртара Републике Српске Бранко Мастало, рекао је да повртари подржавају протесте мљекара и свињара, те да ће на сједници Управног одбора Удружења, заказаној за сутра, највјероватније одлучити да се и активно укључе у блокаде царинских терминал.

"Повртари неколико година траже заштитне мјере за увоз поврћа у БиХ и увођење сезонских прелевмана од 1. септембра до 1. марта , како би у периоду када имају вишак производа могли бити конкурентни и пласирати поврће макар на домаће тржиште", истако је Мастало.

Он је навео да су елементарне непогоде и лоши временски услови уништили већи дио овогодишњег рода поврћа и да уз претходна значајна улагања у производњу, те каснију претрпљену штету домаћи произвођачи нису могли бити конкурентни повртарима из ЕУ који имају много веће субвенције за производњу.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић , истакао је да воћари начелно подржавају захтјеве мљекара и свињара, али да ће се укључити у блокаду терминала тек након што Савез удружења пољопривредних произвођача Републике Српске донесе такву одлуку у којој би се и захтјеви према Савјету министара односили на заштитне мјере у свим областима пољопривреде, те да се проблеми свих произвођача рјешавају у пакету.

"Воћари траже увођење сезонских заштитних мјера, прије свега сезонских прелевмана у периоду када домаћи воћари пласирају своју производњу на тржиште", нагласио је Дојчиновић.

Предсједник Удружења мљекара Републике Српске Владимир Усорац, рекао је да мљекари и узгајивачи свиња, који протестују на царинским терминалима, нису задовољни исходом јучерашње сједнице Савјета министара БиХ о заштити домаће призводње. "То што је усвојено је нешто уопштено, да прође вријеме и да немамо рјешење", нагласио је Усорац.

Усорац је за сутра у 11.00 часова у Градишци најавио сједницу Управног одбора Удружења, чије ће закључке саопштити на царинском терминалу у 13.00 часова.