latinica  ћирилица
19/11/2014 |  12:32 | Аутор: Агенције

Шајтинцу Европска награда за књижевност

Овогодишња награда Европске уније за књижевност уручена је синоћ у Бриселу најперспективнијим младим писцима из Европе. Међу њима је био и српски писац и драматург Угљеша Шајтинац.

Европски комесар за културу Тибор Наврачич је, на свечаности додјеле награда у износима по 5.000 евра, рекао да је Европска награда за књижевност важан пут за уважавање богатства стваралаштва и разноликости коју даје култура нашег континента.

"То показује да снага ријечи превазилази границе", истакао је европски Наврачич, преносе медији у Србији.

Награда је уручена и црногорском писцу Огњену Спахићу, као и младим књижевницима из Албаније, Бугарске, Чешке, Грчке, Исланда, Летоније, Лихтенштајна, Малте, Холандије, Турске и Велике Британије.

Дјела награђених писаца ће добити субвенције Европске комисије и биће им дата предност у програмима превођења на друге језике.

Угљеша Шајтинац је рекао да је веома задовољан наградом и дружењем младих писаца у Бриселу и да су се већ јавили неки издавачи који су заинтересовани за преводе његових дјела.

Шајтинац је драмски писац, приповједач и романсијер, рођен 1971. у Зрењанину. Написао је романе "Чуда природе", "Нада станује на крају града" и "Сасвим скромни дарови", за који је добио Виталову награду за најбољу књигу године и награду "Бора Станковић".

Најпознатије драме су му "Хадерсфилд", по којој је снимљен и истоимени филм, "Реквизитер", "Банат" и "Лепет мојих плућних крила".

У образложењу награде за црногорског писца Огњена Спахића је указано на његов ове године издати роман "Пуна глава радости", као и приче "Све то" и "Зимска потрага". Подгорички писац Спахић је један од представника такозваног новог таласа црногорске књижевности.