latinica  ћирилица
19/11/2014 |  11:27 | Аутор: СРНА

Лајчак-Изетбеговић: Што прије формирати власти

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и министар иностраних и европских послова Словачке Мирослав Лајчак сагласили су се данас да је потребно што брже формирати власти на свим нивоима у БиХ, као и да владајуће коалиције треба да буду базиране на програмским циљевима.
Бакира Изетбеговић са Мирославомом Лајчаком - Фото: СРНА
Бакира Изетбеговић са Мирославомом ЛајчакомФото: СРНА

Из Предсједништва БиХ саопштено је да је заједнички оцијењено да се новоизабране власти морају посветити социјално-економским реформама које ће обезбиједити економску стабилност, опоравак привреде, интензивно запошљавање и снажан прилив страних инвестиција, те приступити испуњавању кључних услова за убрзавање процеса евроатлантских интеграција.

Изетбеговић је истакао да у најкраћем року треба усвојити ефикасан механизам координације европских послова и са ЕУ партнерски договорити и одмах почети проводити програм приоритетних социо-економских реформи, како би било обезбијеђено ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању и подношење апликације за чланство у ЕУ.

Он је навео да треба извршити књижење 63 локације перспективне војне имовине, како би било омогућено активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у.

Лајчак је бошњачком члану Предсједништва БиХ на састанку у Сарајеву честитао поновни избор за члана Предсједништва БиХ и изборну побједу СДА.

Лајчак ће у Сарајеву разговарати са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем.

У одвојеним састанцима у Бањалуци разговараће са предсједником и премијерком Српске, Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић, а најављено је да ће се Лајчак састати и са предсједником Српске демократске странке  Младеном Босићем.