latinica  ћирилица
19/11/2014 |  11:01 | Аутор: Агенције

Тужилаштво тражи 41 годину за Бојовића

Шпанско државно тужилаштво затражило је да бивши вођа "земунског клана" Лука Бојовић буде осуђен на 41 годину затвора због убиства Милана Јуришића.

 Суђење четворици чланова "земунског клана" са Бојовићем на челу, оптуженима за брутално убиство Јуришића 2009. године у Мадриду, окончано је на суду у шпанској престоници изношењем завршних ријечи одбране, која је затражила од суда да "пресуди по правди".

- Надам се да ће овај суд направити разлику између истине и лажи,рекао је Бојовић, користећи своје право да изнесе завршну ријеч пред изрицање пресуде, пренијели су шпански медији.

За Бојовићеве сараднике Владимира Милисављевића, Владимира Мијановића и Синишу Петрића тужилаштво је затражило затворске казне од 21, 17, односно пет година.

Они су оптужени за извршење и саучесништво у бруталном убиству још једног члана "земунског клана" Милана Јуришића, чије је тијело послије убиства раскомадано и бачено у ријеку Мансанарес.

Сретко Калинић, који тренутно служи затворску казну у Србији, раније је шпанском истражном судији описао како су он, Бојовић и Милош Симовић убили Јуришића ударајући га чекићем по глави, а затим његово тијело раскомадали и бацили у ријеку.

Милисављевић је, међутим, то убиство приписао Калинићу, наводећи да је начин на који је жртва убијена и раскомадана карактеристична управо за Калинића.

На изношењу завршних ријечи, Бојовић је поново негирао кривицу за брутално убиство Јуришића и затражио да буде окончана, како је рекао, "ноћна мора" кроз коју пролазе он и његова породица, "која је морала да слуша неке апсурдне ствари".

Преостала тројица оптужених су негирали кривицу и изразили увјерење да ће суд донијети "праведну и исправну" одлуку.

Тужилаштво је подсјетило да су оптужени "били дио криминалне организације и бјегунци од српске правде, чије их власти оптужују и да су учествовали у убиству тадашњег премијера Зорана Ђинђића.

Бјежећи од правде, они су стигли у Мадрид, гдје су заједнички изнајмили стан у улици Лаго Саладо на сјевероистоку шпанске престонице, подсјећају шпански медији.

Бојовић је, према наводима шпанског тужилаштва, био починилац злочина.

- Он је изгубио контролу и свог сународника, Милана Јуришића, убио док је излазио испод туша ударцима чекићем по глави, рекла је тужилац Ана Ное.

Бојовић се налази у притвору откад је, по Интерполовој потјерници, 10. фебруара 2012. године ухапшен у Валенсији заједно са Петрићем и Милисављевићем.