latinica  ћирилица
19/11/2014 |  10:40 | Аутор: СРНА

Узгој ароније - шанса за младе

Четворо младих пољопривредника из Чајнича засадили су по 400 садница ароније на површинама од два дунума, у оквиру пројекта запошљавања младих.

Овај пројекат реализовало је Удружење пољопривредних произвођача општине Чајниче, у сарадњи са Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу.

Пројекат подразумијева формирање тржишно оријентисаних породичних газдинстава, путем самозапошљавање младих на селу.

Милана Рацковић, која учествује у пројекту, каже да у њеној вишечланој породици нико није засполен, те да се нада да ће им покретање производње ароније обезбиједити добру зараду.

- Дуго се бавимо пољопривредом, тако да имамо искуства у обради усјева и мислим да ћемо без проблема узгајати и аронију, рекла је Рацковићева.

Предсједниик Удружења пољопривредних произвођача општине Чајниче Веселин Дачевић истакао је да су ове активности утицале и на остале чланове Удружења, који су конкурисали, а нису одабрани, па су и они сопственим новцем преко овог пројекта купили 1.000 садница ароније и засадили их на својим имањима.

Пољопривредницима је пружена и савјетодавна помоћ, како теоретска, тако и практична на једном од имања корисника пројекта.