latinica  ћирилица
19/11/2014 |  10:24 | Аутор: РТРС

САД: Сенат блокирао реформу НСА

Амерички Сенат одбацио је амбициозни пројекат реформе Националне службе безбједности, упркос подршци предсједника Барака Обаме. Приједлог закона је представио сенатор Патрик Лехи, а подржала га је коалиције технолошких компанија.
НСА - Фото: Beta/AP
НСАФото: Beta/AP

Присталице реформе Националне службе безбједности сакупили су 58 гласова, а било им је потребно 60 да би текст ставили на дневни ред горњег дома Конгреса и отворили расправу. Готово сви републиканци гласали су против, непријатељски расположени према превише радикалној реформи овлашћена НСА која је у центру скандала откад је Едвард Сноуден предао тајна документа Гардиану у јуну 2013.

Каптол Хил

Да је изгласан, овај закон би онемогућио НСА агенцију да прикупља велику количину података, већ би се ови подаци налазили код оператера, док би НСА агенција морала судским одлукама да долази до њих. Главне измјене се тичу могућности НСА да складишти податке о телефонским бројевима и мејл налозима милиона Американаца, што више не би било могуће, при чему би свака обавештајна агенција морала да добије дозволу специјалног ФИСА суда (суд за надзор над радом владе када је у питању тероризам и контрашпијунажа), прије него што приступе подацима који су у том тренутку доступни.

Ово је била посљедња шанса да се са тренутним саставом Конгреса усвоји овакав закон, обзиром да су у Америци недавно одржани избори, који ће условити значајно другачији распоред снага у новом саставу Конгреса почетком сљедеће године, негативном за све оне који желе да ограниче дјеловање НСА агенције.

Овакав данашњи исход значи да ће расправа бити помакнута на 2015., најкасније 1. јуна када Конгрес мора обновити закон о НСА или ће он у потпуности истећи.

Програме масовног надзора биће на снази најмање још шест мјесеци, саопштено је из Центра за демократију и технологију, једог од бројних савеза који су давали подршку нацрту реформе.

Обама: САД мора да се брани од тероризма и напада

Амерички предсједник Барак Обама реформу рада Националне безбједносне агенције најавио је још у јануару, али је истакао и да је програм надзора потребан да би се Америка бранила од тероризма и потенцијалних напада.

Он је рекао и да ће бити уведене рестрикције на праћење комуникација лидера држава савезница САД, пошто је претходно избио дипломатски скандал када је откривено да је НСА шпијунирала телефон њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

Афера прислушкивања Ангеле Меркел

Амерички предсједник је тада негирао да је програм надзора усмјерен према пријатељима САД, али је казао и да је легитимно право безбједносних служби да покушају да дођу до одређених података.

"Зато ваши Блекбери и Епл телефони не могу да се унесу у одређене просторије у Бијелој кући, пошто обавјештајне агенције неких наших пријатеља, који су као били изненађени радом НСА, такође покушавају да дођу до одређених података", рекао је Обама најављујући реформу НСА.