latinica  ћирилица
19/11/2014 |  10:13 | Аутор: СРНА

"Филе" пронашао органске молекуле

Сонда "Филе" пронашла је органске молекуле на површини комете на коју се спустила прошле седмице, али научници још нису саопштили о којој врсти молекула је ријеч.

Свемирска сонда успјела је да емитује доказе о присуству хемикалија које садрже карбон и водоник прије него што је ушла у стање хибернације да би сачувала преосталу енергију.

Органски молекули су суштински за постојање живота. Откриће ових материја на комети 67П/Чурјумов-Герасименко могло би да донесе нова сазнања о томе на који начин су хемијски састојци у далекој прошлости стигли на Земљу и омогућили настанак живота.

Многи научници вјерују да су ови молекули стигли на нашу планету на астероиду или комети у сударима који су се догодили у раној историји Земље.

Њемачки аеросвемирски центар саопштио је да је његов инструмент "Козак" потврдио да је пронашао органске молекуле у атмосфери комете.

"Гардијан" пише да каснији покушај бушења површине комете и узимања узорака тла ради анализе није био успјешан.

"Филе" је функционисао на комети више од 60 часова прије него што се угасио.

Научници у центру мисије кажу да и даље покушавају да интерпретирају резултате обављених истраживања и да сазнају да ли откривени молекули садрже још неке хемикалије важне за живот.

Прелиминарни резултати које је доставио инструмент "Мупус" показују да се на површини комете налази слој прашине дебљине 10 до 20 центиметара, а испод ње тврд слој леда.