latinica  ћирилица
19/11/2014 |  09:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Цијене нафте различите

Цијене нафте су данас различите, јер трговци предвиђају да ће се водећи произвођач нафте, Саудијска Арабија, одупријети притисцима осталих чланица Организације земаља извозница нафте да смањи производњу тог енергента зарад подизања цијена нафте.

Барел америчке "лаке" нафте за испоруку у децембру појефтинио је на меркантилној берзи у Њујорку 44 цента на 74,17 долара, док је барел сјеверноморске нафте типа "брент" за јануарску испоруку на тржишту у Лондону поскупио осам центи на 78,55 долара, преноси агенција Франс прес.

"У фокусу трговаца је тренутно Саудиска Арабија, као и то да ли ће подлећи притиску преосталих чланица ОПЕК-а да смањи производњу. Досадашњи показатељи говоре да су мале шансе да ће Саудијска Арабија попустити под њиховим притиском", изјавио је стратег сиднејске компаније "ЦМЦ Маркетс", Мајкл Мекарти.

Упркос паду свјетских цијена нафте за четвртину од јуна, чланице ОПЕК-а и даље су подијељеног мишљења о смањењу производње ради спречавања даљњег пада цијена "течног злата".

Венецуела и Еквадор јавно су апеловали на смањење производње, а Иран је поручио да је смањење неопходно јер земље произвођачи биљеже пад прихода од тог енергента.

ОПЕК производи око трећину глобалних залиха нафте, а тренутно нешто испод 31 милион барела дневно. О даљим циљевима производње, чланице тог картела  расправљаће  у Бечу , 27. новембра.