latinica  ћирилица
19/11/2014 |  08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Хладни талас захватио САД (ФОТО)

Сњежна олуја погодила је Буфало, други по величини град у америчкој савезној држави Њујорк, у којој је страдало четворо људи,а дошло је до тоталног застоја у саобраћају због непроходних улица, саопштиле су данас локалне власти.

На подручја јужно од града, недалеко од Нијагариних водопада, за мање од 24 сата нападао је снијег висине метар и по , пренијела је агенција АФП.

Троје људи преминуло је од срчаног удара док су чистили снијег, а једна особа док је гурала заглављен аутомобил.

На снази је забрана вожње пошто су улице непроходне, а локални медији пренијели су да је најмање једна особа остала заглављена када се кров куће урушио.

Званичници су упозорили старије житеље да не чисте снијег, а гувернер Ендрју Куомо рекао је да је позвао Националну гарду да помогне у рашчишћавању.

Талас хладног времена, неуобичајен за ово доба године, захватио је свих 50 америчких савезних држава, гдје се температура спустила испод нула степени Целзијусових.

Гувернер Њујорка Ендрју Куомо прогласио је ванредно стање у десет области у западном дијелу те државе због јаких сњежних падавина. Национална гарда је ангажована за помоћ локалном становништву захваћеном олујом.

Рекордно ниска температура захватила је и југ САД. Метеоролошка служба саопштила је да је у свакој савезној држави, укључујући и Хаваје, температура била нула степени Целзијусових или још нижа.

Према подацима консултантске компаније "Вестерн бел аналитикс", данас је најхладнији новембарски дан у САД од 1976. године. Овако ниска температура уобичајена је за крај децембра или током фебруара.