latinica  ћирилица
19/11/2014 |  08:08 | Аутор: РТРС

Блокада на царинским терминалима у БиХ

Мљекарима и узгајивачима свиња који већ седми дан протестују на царинским терминалима у БиХ, данас ће се придружити и месари, рибари, живинари.
Градишка - протест пољопривредника - Фото: РТРС
Градишка - протест пољопривредникаФото: РТРС

Незадовољни су исходом јучерашње сједнице Савјета министара БиХ о заштити домаће производње.

О захтјевима да цијена сировог млијека из увоза не смије бити испод 80 пфенига по литру, али и о увођењу плавог дизела, Савјет министара није расправљао, јер чекају да захтјеве добију у писаној форми.

Бх министари позвали су сва надлежна тијела да размотре правни основ за активирање процедуре заштите домаће производње и да се ангажују на обезбјеђењу нових тржишта за млијеко и млијечне производе из БиХ.

ВОЋАРИ ПОДРЖАВАЈУ МЉЕКАРЕ, АЛИ НЕЋЕ НА ПРОТЕСТЕ

Удружење воћара Српске саопштило је да подржава произвођаче млијека у борби за остваривање њихових захтјева, али и поручило да његови чланови не планирају да се придруже протестима и блокади царниских терминала на граничним прелазима. Из Удружења наводе да је јуче објављена у медијима погрешна информација да ће се произвођачи воћа од данас прикључити протестима са произвођачима млијека.

- Удружење воћара сматра да је проблеме заштите домаће производње потребно рјешавати у пакету, а не парцијално по гранама производње. То кључно питање за опстанак домаће производње треба рјешавати заједнички и да се са нивоа Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске дјелује према надлежним институцијама, наводи се у саопштењу.