latinica  ћирилица
31/10/2014 |  08:39 | Аутор: Агенције

Ухапшен "амерички четник" Ерик Фрејн

Полиција из Пенсилваније ухапсила је, послије готово шест седмица скривања, Ерика Фрејна, осумњиченог за убиство америчког полицајца. Пред тужиоцем би се могао појавити већ данас, а за почињена кривична дјела пријети му смртна казна.
Ерик Метју Фрејн - Фото: АП
Ерик Метју ФрејнФото: АП

Ерик Фрејн (31), у медијима назван и "амерички четник", оптужен је за убиство и покушај убиства. Смртоносне повреде у његовом нападу задобио је полицајац Брајан Диксон, док је Алекс Даглас послије операције почео да се опоравља. Претпоставља се да Фрејн, који користи српско име "Вучко", има нерашчишћене рачуне с државом, јер је против америчких власти редовно писао још од 2006. године.

Фрејн је идентификован након што је његов џип пронађен неколико километара од мјеста на којем је пуцао на полицајце. У возилу су пронађене чауре, али и много војне опреме.

ФБИ га је ставио на листу десет најтраженијих људи у САД, а према првим резултатима истраге, он је напад на полицајце планирао више од шест месеци.

Тужиоци су данас рекли да ће тражити смртну казну за осумњиченог Фрејна за којим је трагало неколико стотина полицајаца. Фрејново хапшење око 56 километара јужно од мјеста на коме је извео напад из засједе могло би коначно расвијетлити мистерије којима је обавијен срамни напад на припаднике полиције и објаснити како је осумњичени успијевао да 48 дана буде корак испред власти, наводи Ројтерс.

"Ерик Фрејн је имао мисију да нападне полицију. Плашили смо се да ће ако изађе из засједе убити већи број полицајаца, а можда и цивила", изјавио је комесар пенсилванијске полиције Френк Нунан. Тужилац је рекао да ће се Фрејн вјероватно појавити пред судом у петак.

Полиција је саопштила да осумњичени већ дуго гаји мржњу према полицији. На мети снајперисте није био ниједан појединачни полицајац, навела је полиција. Власти су на почетку потраге тврдиле да се Фрејн, који живи с родитељима у Канаденсису, 20 километара јужно од полицијске базе коју је напао, крије у близини, негдје у густим шумама те области.

Велики број полицајаца и агресивне тактике примјењиване за вријеме потраге узнемирили су многе становнике тог иначе мирног подручја сјевероисточне Пенсилваније, иако је снајперски напад шокирао људе који ту живе.