latinica  ћирилица
29/10/2014 |  20:52 | Аутор: СРНА

Представљена публикација о импресионизму у Србији

У Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци вечерас је представљена публикација "Свјетлост у мраку Првог свјетског рата - врхунска остварења протагониста импресионизма у Србији" аутора Љубице Миљковић, у којој је представљено стваралаштво сликара Надежде Петровић, Милана Миловановића, Косте Миличевића и Малише Глишића.
Музеј савремене умјетности РС - Фото: СРНА
Музеј савремене умјетности РСФото: СРНА

Миљковићева је рекла да су у монографији описана сва дјела ових сликара, која су представљена на истоименој изложби у Музеју савремене умјетности и који су били добровољци, али и жртве Првог свјетског рата.

Додала је да монографија представља и малу историју импресионизма, захваљујући писмима Надежде Петровић, која представљају својеврсну хронику тог доба.

"Она је била велики патриота и врло просвијећена жена, али није жељела да њено сликарство постане само памфлет тог доба, већ се њиме опирала времену", рекла је Миљковићева.

Према њеним ријечима, импресионизам се у Србији развијао у ратним условима, од Царинског рата са Аустријом, преко балканских ратова до Првог свјетског рата.

Историчар умјетности Никола Кусовац рекао је да свјетлост коју је Миљковићева тражила није свјетлост у мраку Првог свјетског рата, већ свјетлост која се прелама и данас. Према његовом мишљењу, спас у данашње вријеме треба тражити не у питањима естетике, већ у питањима етике и морала.

На изложби "Свјетлост у мраку Првог свјетског рата – врхунска остварења протагониста импресионизма у Србији" у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци представљено је 105 антологијскх дјела четворо најзначајнијих представника импресионизма у Србији, која су дио сталне поставке Народног музеја у Београду.