latinica  ћирилица
29/10/2014 |  19:32 | Аутор: РТРС

Ко ће формирати Савјет министара БиХ?

Изборни побједници сутра почињу преговоре о формирању власти у БиХ.

Разговоре у Мостару започеће предсједници СНСД и ХДЗ БиХ Милорад Додик и Драган Човић, потврђено нам је у сједишту ХДЗ  у Мостару. Још није позназо да ли ће састанку присуствовати лидери СДА, СББ и Демократске фронте.

Много је питања на које би политички лидери у наредним данима требало да дају одговор. Оно што је за сада извјесно јесте да ће већ сутра Милорад Додик и Драган Човић у Мостару разговарати о формирању власти. Према досадашњим изјавама двојице лидера, али и платформи о сарадњи двије странке, Додик и Човић имају усаглашена мишљења, а то је да побједничке странке буду те које ће БиХ водити у наредне четири године.

Међутим, новоизабрани члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић отвара могућност и других комбинација за формирање власти на државном нивоу. Позивајући се на платформу коју је СДА потписала, између осталог и са СДС и ПДП, Изетбеговић је за БХТ изјавио да би на нивоу БиХ радије видио коалицију са странкама које припадају породици тзв. европских народних странака.

- Не би нам било мрско да је дошло до побједе блока ПДП, тако да можемо направити једну кохерентну структуру у БиХ - рекао је бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Ипак, Изетбеговић је рекао да ће поштовати вољу народа и да ће сарађивати са СНСД. Од Милорада Додика очекује да буде, како каже, конструктивнији. Да ли је ово и званичан став СДА нисмо сазнали, јер нико од руководства странке није одговарао на наше позиве.

Предсједник СНСД Милорад Додик поновио је став да власт треба да формирају изборни побједници.

- Онај ко буде компликовао вољу народа исказану на изборима сносиће одговорност за судбину ове земље. Свако ко покушава да изигра изборну вољу конститутивних народа ради прљав посао од којег БиХ може имати само главобољу - истиче Додик.

И Драган Човић заговара тезу о брзом формирању власти коју би на свим нивоима требало да чине странке побједнице. У Мостару ће сутра, како нам је потврђено, почети разговоре са Милорадом Додиком.

За власт на нивоу БиХ, странке побједнице са коалиционим партнерима имају већину, али недовољно и за формирање власти у ФБиХ. Тамо ће тражити четвртог партнера са којима би требало да формирају Савјет министара. Сви су у игри, а чини се, најозбиљнији кандидати су Комшићев ДФ и Радончићев СББ. 

- У Републици Српској је СНСД побједник на овим изборима, у Федерацији биХ је СДА, а код Хрвата је то ХДЗ. То и не мора бити већина, а може бити. Видјећемо како ће се политичке партије договорити - рекао је Никола Шпирић, потпредсједник СНСД. 

Младен Иванић, предсједник ПДП, увјерен је да ће Савез за промјене у Савјету министара имати већину.

На формирање власти на нивоу БиХ битно ће утицати разговори о успостављању власти у ФБиХ, гдје је СДА апсолотни побједник, али власт не може формирати без ХДЗ БиХ. За изазове времена је све мање, а посла све више.