latinica  ћирилица
29/10/2014 |  18:40 | Аутор: РТРС

Промовисана издања НУБРС, Подгорелец представио и монографију посвећену Ћејвану

На 59. Међународном сајму књига у Београду и данас су промовисана бројна издања из Републике Српске.

Читалачкој публици, између осталог, представљена је монографија посвећена великом глумцу Адему Ћејвану, као и зборници радова о стваралаштву Бранка Ћопића и Иве Андрића. 

Новинар и публициста Славко Подгорелец, у овој монографији сабира сјећања на велико име југословенског глумишта – Адема Ћејвана, од чије смрти је прошло 25 година. Ауторово професионално и приватно дружење с великим умјетником даје специфичан печат овој књизи, коју су објавили Народно позориште Републике Српске и "Бесједа".

- Назвао сам је "атипична монографија". Зашто атипична – монографије болују од пуке фактографије, а овдје ја причам рецимо оно што су други о Адему причали и што Адем прича сам о себи - рекао је аутор књиге, Славко Подгорелец.

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске представила је зборнике "Ћопићево моделовање реалности кроз хумор и сатиру" и "Андрићева хроника", који имају посебан значај.

Јавности су представљена и издања СКПД "Просвјета", Технолошког факултета из Зворника и Машинског факултета из Источног Сарајева, као и књига "Тамо преко Врбаса" Томе Марића, по чијим мотивима је снимљена серија "То топло љето".